Mitä tupakka sisältää?

Tupakka on kookas, lehtevä kasvi, jonka lehdet sisältävät myrkyllistä nikotiinia. Ihmiselle tappava kerta-annos nikotiinia on 0,5–1mg/kg. Jos lapsi on syönyt vähintään kahden sentin palan polttamatonta tupakkaa tai yhden tupakantumpin, pitää ryhtyä toimenpiteisiin nikotiinimyrkytyksen varalta.

Tupakkaa viljellään, mutta sitä voi löytää myös luonnosta. Tupakkaa kasvatetaan noin vuoden ajan, sitten sen lehdet korjataan ja kuivatetaan raakatupakaksi. Kuivattua tupakkaa varastoidaan kahdesta kolmeen vuotta ennen sen valmistamista tupakkatuotteeksi.

Kaukana luomusta

Tehdasvalmisteiset savukkeet ovat tupakan yleisin käyttömuoto. Muita tupakkatuotteita ovat sikari, piipputupakka, sähkösavuke, suu- eli purutupakka ja nuuska. Savukkeisiin lisätään valmistusvaiheessa lukuisia aineita eri ominaisuuksien saavuttamiseksi. Esimerkiksi ammoniakki tehostaa nikotiinin imeytymistä ja vahvistaa siten riippuvuutta. Makuaineita ja kurkkua puuduttavia aineita lisätään, jotta tupakoinnin kokeileminen tuntuisi nuorista miellyttävämmältä.

Tappava yhdistelmä: terva, häkä ja nikotiini

Tupakansavu sisältää noin 4000 kemikaalia. Niistä 50 aiheuttaa syöpää. Keskeisimmät tupakan haitalliset aineet ovat terva-aineet, häkä ja nikotiini.

Terva-aineet koostuvat useista kemiallisista yhdisteistä, jotka ärsyttävät keuhkoputkia, aiheuttavat limaneritystä ja yskää sekä voivat johtaa muun muassa syövän kehittymiseen. Häkä eli hiilimonoksidi on palamisen seurauksena syntyvä kaasu. Nikotiini imeytyy helposti ja nopeasti verenkiertoon suuonteloista ja hengitysteistä. Se aiheuttaa riippuvuuden yhtä helposti kuin kokaiini tai heroiini.

Tupakansavun bonusmyrkyt

Tupakansavu sisältää myös muun muassa arseenia ja syanidia (myrkkyjä), asetonia (kynsilakan poistoaineessa ja maalin ohenteissa), metanolia (polttoaine, joka sokeuttaa ja tappaa), kadmiumia, lyijyä ja elohopeaa (myrkyllisiä metalleja), DDT:tä (tuholaismyrkky) ja radioaktiivisia aineita, kuten polonium 210:ä.