Nuuskan haitat suussa

Käyttötavasta johtuen nuuskaamisen haitat näkyvät suussa. Nuuska aiheuttaa limakalvovaurioita ja ienmuutoksia sekä vahingoittaa hampaita.

Paljastaa hampaiden juuret

Nuuskan aiheuttaman mekaanisen ärsytyksen ja kemiallisten aineiden vaikutuksesta nuuskaajan ikenet vetäytyvät. Tällöin hampaiden juuret paljastuvat. Muutokset ovat pysyviä.

Tummentaa hampaat

Nuuskaajan hampaat tummuvat nuuskan käytön seurauksena. Erityisesti vaaleat hammaspaikat ja paljastuneet hampaiden juuret ovat vaarassa värjäytyä pysyvästi ruskeiksi.

Hampaat kuluvat ja reikiintyvät

Nuuskaajan hampaat kuluvat ja reikiintyvät helposti. Nuuskaan lisätty sokeri aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Nuuskan sisältämät karkeat ainesosat, kuten tupakkakasvista peräisin olevat hiekanjyvät ja nuuskan sisältämistä suoloista muodostuneet kiteet, kuluttavat hammaspintoja. Ne aiheuttavat myös limakalvon pinnan rikkoutumisen, jolloin nuuskan sisältämä nikotiini ja muut haitalliset aineet imeytyvät verenkiertoon vielä tehokkaammin.

Hampaat irtoavat

Pitkäaikainen nuuskan käyttö aiheuttaa hampaiden kiinnityskudossairautta, jolloin hampaiden kiinnityskudokset löystyvät. Kiinnityskudosten syöpyessä hammas alkaa heilua ja saattaa lopulta irrota.

Lisää epämiellyttävää syljeskelyä

Syljenerityksen lisääntyessä nuuskaaja syljeskelee normaalia enemmän.

Vaarallisia limakalvomuutoksia

Aluksi suun limakalvo muuttuu nuuskanpitokohdassa vaaleaksi ja pinnaltaan epätasaiseksi. Säännöllinen nuuskaaminen värjää limakalvon vähitellen ruskehtavaksi. Limakalvo paksuuntuu ja kovettuu. Ajan myötä limakalvomuutokset voivat kehittyä syöväksi.

Hengitys haisee

Suun bakteerit kiinnittyvät helposti nuuskan vahingoittamaan limakalvoon. Nuuskaaminen aiheuttaa ientulehdusta, josta seuraa pahanhajuinen hengitys.

Lähteet:

Wickholm, S., Laitinen, A., Ainamo, A. & Rautalahti, M. (2012). Nuuskan terveyshaitat. Duodecim 2012; 128.

Salomäki, Sanna-Mari & Tuisku, Johanna. (2013) Nuuska nuorten maailmassa. Nuorten käsityksiä ja kokemuksia nuuskasta ja nuuskan käytöstä. Suomen Syöpäyhdistyksen tilaustutkimus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, www. thl.fi